Κατανόηση του κλάδου
Η αγορά των δομικών υλικών βιώνει σημαντικές αλλαγές. Οι αναδυόμενες αγορές σημειώνουν άνευ προηγουμένου ανάπτυξη. Επιπλέον, οι άνθρωποι ενδιαφέρονται όλο και περισσότερο για τα περιβαλλοντικά θέματα και τις νέες μεθόδους κατασκευής.
Μια επισκόπηση των προκλήσεων που αντιμετωπίζει ο κλάδος σε παγκόσμιο επίπεδο.
Κατανόηση του κλάδου |
|
|
Η τσιμεντοβιομηχανία παρέχει υλικά που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή κατοικιών, κτιρίων και υποδομών. Το πιο ευρέως χρησιμοποιούμενο υλικό είναι το σκυρόδεμα (που δημιουργείται με τσιμέντο και αδρανή), το οποίο χρησιμοποιείται σε διάφορες εφαρμογές, από τα θεμέλια δρόμων μέχρι τα δομικά στοιχεία πολύ μεγάλων και πολύπλοκων κατασκευών.
Η ζήτηση τσιμέντου παγκοσμίως είναι άμεσα συνδεδεμένη με την αύξηση του πληθυσμού, την αστικοποίηση και την οικονομική ανάπτυξη. Η γενικά αποδεκτή πρόβλεψη για την παγκόσμια αύξηση ζήτησης τσιμέντου μέχρι και το 2025, είναι ότι θα συνεχίσει να αυξάνεται κατά μέσο όρο 5% ετησίως φτάνοντας τα 4,7 δισεκατομμύρια τόνους. Η ζήτηση πιο περίτεχνων και πολύπλοκων κτιρίων και η επιθυμία για πιο αειφόρες κατασκευές οδήγησαν τον κλάδο στην παραγωγή πολλών διαφορετικών τύπων τσιμέντου, οι οποίοι ενδείκνυνται για διαφορετικούς σκοπούς. |
Τρέχουσα κατανάλωση το 2020 (εκτίμηση σε %) |
Το τσιμέντο στην Ελλάδα |
|
|
Αν και οι υπόλοιπες χώρες άρχισαν να ανακάμπτουν από την ύφεση το 2010, στην Ελλάδα δεν συμβαίνει το ίδιο. Τα μέτρα λιτότητας στο πλαίσιο του προγράμματος χρηματοδότησης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Διεθνές νομισματικό ταμείο έχουν επηρεάσει τη ζήτηση νέων κατοικιών και έργων υποδομών. Η εγχώρια ζήτηση τσιμέντου μειώθηκε στους έξι εκατομμύρια τόνους το 2010, έναντι της μέγιστης ζήτησης 12 εκατομμυρίων τόνων το 2007. Το γεγονός αυτό επηρέασε δυσμενώς την ΑΓΕΤ Ηρακλής, και πιστεύουμε ότι οι συνθήκες αυτές θα συνεχιστούν το 2011.
Μεσοπρόθεσμα ωστόσο, εκτιμούμε ότι υπάρχει μια σταθερή εγχώρια αγορά τσιμέντου, η οποία είναι μεγαλύτερη από την υφιστάμενη. Η στρατηγική μας είναι, πρωτίστως, να καλύψουμε τις ανάγκες αυτής της αγοράς και, δευτερευόντως να επιδιώξουμε εξαγωγές, στο βαθμό που είναι κερδοφόρες για την εταιρεία μας. |
|
Προχωρώντας με νέες βιομηχανικές πρακτικές |
|
|
Διάρθρωση κόστους Σε γενικές γραμμές, το κόστος παραγωγής των διάφορων προϊόντων μας μπορεί να αναλυθεί ως εξής:
Μειώνοντας το περιβαλλοντικό αποτύπωμα των δραστηριοτήτων μας Η διαδιακσία παραγωγής τσιμέντου οδηγεί αναγκαστικά στην έκλυση διοξειδίου του άνθρακα, λόγω του μετασχηματισμού των πρώτων υλών σε υψηλές θερμοκρασίες (ασβεστοποίηση) και της καύσης που απαιτείται για τη θέρμανση των καμίνων τσιμέντου στους 1.500 C. Από τα μέσα της δεκαετίας του 1970 η Lafarge εργάζεται με γνώμονα τη μείωση του περιβαλλοντικού της αποτυπώματος και τη διατήρηση των φυσικών πόρων, ανταποκρινόμενη στις ανάγκες δημιουργίας υποδομών, σπιτιών, νοσοκομείων και σχολείων.
Η προσέγγιση της Lafarge εστιάζει στην:
Αειφόρος κατασκευή Η έκλυση αερίων του θερμοκηπίου δεν αφορά μόνο στα υλικά και την κατασκευή των κτιρίων αλλά και την καθημερινή χρήση τους μετά την ολοκλήρωση κατασκευής. Στις αναπτυγμένες χώρες το ποσοστό αυτό αντιπροσωπεύει το 40% των εκπομπών.
Η Lafarge εργάζεται συστηματικά για την ανεύρεση μεθόδων και λύσεων για τη μείωση του αποτυπώματος των κτιρίων και τη βελτίωση της ενεργειακής τους απόδοσης. Είναι απαραίτητο να επανεξεταστεί η ανάπτυξη συστημάτων για το σχεδιασμό κτιρίων, τα οποία είναι λιγότερο ενεργοβόρα και αξιοποιούν ανακυκλωμένα υλικά και ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. |
|
Τελευταία ανανέωση 29/07/2011
