Σκυρόδεμα
  • Σελιδοδείκτης

Ιστορία

Η ιστορία του σκυροδέματος είναι στενά συνδεδεμένη με την ιστορία του τσιμέντου, το οποίο αποτελεί ένα από τα βασικά συστατικά του. Πρόκειται για μια ιστορία που συνεχίζεται μέχρι σήμερα, καθώς το σκυρόδεμα εξελίσσεται διαρκώς, ώστε να παραμείνει ένα υλικό που προσφέρει χιλιάδες δυνατότητες και αποτελεί μια διαρκή πηγή έμπνευσης για τους αρχιτέκτονες.

Από το τσιμέντο στο σκυρόδεμα

Το τσιμέντο πρωτοχρησιμοποιήθηκε στην αρχαία Ρώμη, αλλά η ιδανική σύνθεσή εξελίχθηκε μόλις το 19ο αιώνα. Μόλις προσδιορίστηκε, εξαπλώθηκε γρήγορα η πρακτική έγχυσης του «σκυροδέματος από τσιμέντο» σε καλούπια. Στο τσιμέντο προστέθηκαν άμμος και χαλίκια και άρχισε να καλουπώνεται, ώστε να μιμείται τη φυσική πέτρα και το λαξευτό λίθο

Σιδηρός οπλισμός, η ιδέα ενός κηπουρού!

Το 1845, ο Joseph-Louis Lambot, ο «επίσημος» εφευρέτης του οπλισμένου τσιμέντου, χρησιμοποίησε σύρμα και κονίαμα, για να δημιουργήσει δεξαμενές και φυτευτικά αυλάκια για πορτοκαλιές. Το 1867, ο Joseph Monier πρότεινε ένα σύστημα «κινητών κάδων ή λεκανών, κατασκευασμένων από σίδηρο και τσιμέντο, για να χρησιμοποιούνται στην κηπευτική», μια ιδέα, την οποία τελειοποίησε τα επόμενα χρόνια.

 

Οι τεχνικές οπλισμένου σκυροδέματος τελειοποιήθηκαν μερικά χρόνια αργότερα. Το 1892, ο François Hennebique κατέθεσε αίτηση για δίπλωμα ευρεσιτεχνίας και ανακηρύχθηκε ο εφευρέτης του οπλισμένου σκυροδέματος. Στην Παγκόσμια Έκθεση του 1900, τον αποκάλεσαν «τον σημαντικότερο ανάδοχο δημόσιων έργων από οπλισμένο σκυρόδεμα». Η αληθινή περιπέτεια των κατασκευών από σκυρόδεμα ξεκίνησε τον επόμενο αιώνα...

Η καθιέρωση του υλικού

Η χρήση του οπλισμένου σκυροδέματος ως δομικό υλικό εγκρίθηκε με μια εγκύκλιο του γαλλικού κράτους με ημερομηνία 20 Οκτωβρίου 1906.

 

Από το 1897, το οπλισμένο σκυρόδεμα και οι τεχνικές του αρχίζουν να διδάσκονται στη γαλλική σχολή Ecole des Ponts et Chaussées. Μεταξύ των επίδοξων πολιτικών μηχανικών ήταν ο Eugène Freyssinet, ο εφευρέτης του προεντεταμένου σκυροδέματος, το οποίο κατοχυρώθηκε με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας το 1929.

 

Μετά το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, οι ανάγκες στέγασης ώθησαν την ανάπτυξη των προκατασκευών. Από το 1950 έως το 1965, ο αριθμός των κατοικιών που χτίζονταν κάθε χρόνο στη Γαλλία αυξήθηκε από 50.000 σε περισσότερες από 550.000 κατοικίες. Το σκυρόδεμα είχε επιτέλους καθιερωθεί!

Μια ιστορία δίχως τέλος: ολοένα πιο πρωτοποριακά σκυροδέματα

Στα τέλη της δεκαετίας του 1980 παρουσιάστηκαν σκυροδέματα υψηλής αντοχής, όπως τα ινοπλισμένα σκυροδέματα υπερυψηλής αντοχής και τα αυτοσυμπυκνούμενα, αυτοεπιπεδούμενα σκυροδέματα.

 

Η ιστορία του σκυροδέματος κινείται παράλληλα με την ιστορία της Lafarge. Ως πρωτοπόρος ερευνητής στο συγκεκριμένο κλάδο, η Lafarge συνεχίζει να αναπτύσσει καινοτομίες που απελευθερώνουν τη δημιουργικότητα των αρχιτεκτόνων!

  • Σελιδοδείκτης
Cement

Σκυρόδεμα & Αδρανή Υλικά

Η Lafarge διεθνώς

Μάθετε περισσότερα για τις καινοτόμες λύσεις που προσφέρει η Lafarge διεθνώς.

Social Media
LafargeHolcim. Cement, aggregates, Concrete.