Συνεργασία με αρχιτέκτονες
  • Σελιδοδείκτης
Great

Το GREAT - Greek Architectural Talent είναι μια συνεργασία της ΑΓΕΤ Ηρακλής, μέλος του Ομίλου Lafarge και του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών για την ανάδειξη της ελληνικής αρχιτεκτονικής δημιουργίας. Η πρωτοβουλία εστιάζει στο ελληνικό αρχιτεκτονικό ταλέντο και στην καινοτομία που πηγάζει από αυτό, και επιχειρεί να ενισχύσει την απήχησή του στο διεθνές αρχιτεκτονικό στερέωμα.

 

GREAT - Great Architectural Talent

Η ΑΓΕΤ Ηρακλής και το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών ανακοίνωσαν τον Νοέμβριο 2012 τη συνεργασία τους για τη διοργάνωση του  GREAT - Greek Architectural Talent, ενός νέου θεσμού με στόχο την ανάδειξη και προβολή της ελληνικής αρχιτεκτονικής δημιουργίας. Με την πρωτοβουλία αυτή, εκτείνεται περαιτέρω ο διάλογος που έχουν αναπτύξει οι δύο οργανισμοί με την αρχιτεκτονική κοινότητα, το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών στο πλαίσιο του προγράμματος Megaron Plus και ο Όμιλος Lafarge με τη συνεργασία για την αναζήτηση λύσεων που ανταποκρίνονται στις σύγχρονες κατασκευαστικές προκλήσεις και υπηρετούν το αρχιτεκτονικό όραμα. Το GREAT εστιάζει στο ελληνικό αρχιτεκτονικό ταλέντο και την καινοτομία που πηγάζει από αυτό και επιχειρεί να ενισχύσει την απήχησή του στο διεθνές αρχιτεκτονικό στερέωμα.

 

Στο πλαίσιο της συνεργασίας θα πραγματοποιούνται αρχιτεκτονικές διοργανώσεις κάθε δύο χρόνια και η πρώτη, GREAT 2013 - Τα Πρώτα τους Κτίρια αφορά σε αρχιτεκτονικό διαγωνισμό διπλωματικών και μεταπτυχιακών εργασιών και έκθεσή τους στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών το 2013.

Animation flash

Για να δείτε την εφαρμογή πρέπει να κατεβάσετε τον Flash Player


GREAT 2013 – Τα Πρώτα τους Κτίρια: Διαγωνισμός

Με 502 εργασίες φοιτητών αρχιτεκτονικής ολοκληρώθηκε η υποβολή συμμετοχών στον διαγωνισμό GREAT 2013 - Τα Πρώτα τους Κτίρια, που διοργανώνει το GREAT - Greek Architectural Talent, η πρωτοβουλία του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών και της ΑΓΕΤ Ηρακλής, μέλος του Ομίλου Lafarge. Το θέμα της φετινής διοργάνωσης του διαγωνισμού ήταν οι διπλωματικές και μεταπτυχιακές εργασίες φοιτητών από σχολές αρχιτεκτονικής στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

 

Συγκεκριμένα κατατέθηκαν 457 διπλωματικές και 45 μεταπτυχιακές εργασίες φοιτητών. 441 εργασίες υποβλήθηκαν από όλες τις σχολές αρχιτεκτονικής στην Ελλάδα και 61 εργασίες από 36 σχολές στη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ελβετία, το Ηνωμένο Βασίλειο, τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, την Ισπανία, την Ιταλία, τον Καναδά, την Κύπρο, την Ολλανδία και την Ουγγαρία. Η πλειοψηφία των συμμετοχών προέρχεται από τη Σχολή Αρχιτεκτόνων του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου στην Αθήνα με 196 εργασίες, και ακολουθεί η Πολυτεχνική Σχολή του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης με 78. Οι υπόλοιπες προέρχονται: 64 από την Πολυτεχνική Σχολή του Πανεπιστημίου Πατρών, 63 από την Πολυτεχνική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, 25 από το Πολυτεχνική Σχολή Ξάνθης του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου και 16 από το Πολυτεχνείο Κρήτης. Οι περισσότερες εργασίες έχουν υποβληθεί από απόφοιτους του ακαδημαϊκού έτους 2012 και αφορούν κυρίως σε κτίρια μεγάλης κλίμακας, δημόσια κτίρια, μουσεία, ή πολιτιστικούς χώρους.

 

Ο επιμελητής της έκθεσης και συντονιστής του GREAT 2013, αρχιτέκτονας, Μέμος Φιλιππίδης εξέφρασε την ικανοποίησή του για την ποιότητα των συμμετοχών και δήλωσε: «μας εντυπωσίασε ιδιαίτερα το υψηλό επίπεδο των εργασιών και πραγματικά πιστεύω ότι η κριτική επιτροπή θα ικανοποιηθεί από το αρχιτεκτονικό ταλέντο και τη δημιουργικότητα, που υπάρχει αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα. Αρκετές από τις προτάσεις που είδαμε έχουν πειραματικό χαρακτήρα και ορισμένες από αυτές τοποθετούν με απροσδόκητο τρόπο χρήσεις μέσα σε παλιά κελύφη της πόλης. Κάποιες άλλες προχωρούν με τολμηρούς συνδυασμούς και εντάσσουν νέα μοντέρνα κτίρια σε παλαιότερους παραδοσιακούς οικισμούς».

 

Η διεθνής κριτική επιτροπή του GREAT 2013 που αποτελείται από τους αρχιτέκτονες Νίκο Κτενά, Μανουέλ Αϊρες Ματέους, Χοσέ Σέλγας και Λουθία Κάνο, θα συνέλθει στην Αθήνα τον Μάρτιο για να αξιολογήσει τις συμμετοχές. Οι μακέτες των εργασιών που θα επιλεγούν θα εκτεθούν στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν στις 20 Μαΐου 2013.

 

Στο πλαίσιο της διοργάνωσης θα γίνουν ακόμη διαλέξεις από τους Μανουέλ Αϊρες Ματέους, Χοσέ Σέλγας και Λουθία Κάνο στις 20-21 Μαρτίου και από το Νίκο Κτενά στις 20 Μαΐου 2013 στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, ενταγμένες στο πρόγραμμα του Megaron Plus.       

 

Οι συμμετοχές στο διαγωνισμό υποβλήθηκαν ηλεκτρονικά στο www.great2013.com. Μέσα από το ίδιο website το κοινό θα έχει τη δυνατότητα να ενημερώνεται για το πρόγραμμα των εκδηλώσεων του GREAT, καθώς και να βλέπει τις εργασίες που προκρίθηκαν και θα εκτεθούν στην έκθεση.     

GREAT 2013 - Τα Πρώτα τους Κτίρια: Έκθεση

41 διπλωματικές και μεταπτυχιακές εργασίες αρχιτεκτονικής που συμμετείχαν στο διαγωνισμό GREAT 2013 - Τα Πρώτα τους Κτίρια, που διοργανώνει το GREAT - Greek Architectural Talent, η πρωτοβουλία του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών και της ΑΓΕΤ Ηρακλής, μέλος του Ομίλου Lafarge επιλέχτηκαν από την κριτική επιτροπή για να εκτεθούν στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Η έκθεση που θα πραγματοποιηθεί στο Νέο Εκθεσιακό Χώρο του Μεγάρου εγκαινιάζεται στις 20 Μαΐου και θα διαρκέσει μέχρι τις 9 Ιουνίου.

 

Συγκεκριμένα θα εκτεθούν 31 διπλωματικές και 10 μεταπτυχιακές εργασίες. 31 προέρχονται από 5 σχολές αρχιτεκτονικής στην Ελλάδα και 10 από 9 σχολές στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, τον Καναδά και την Ολλανδία. Οι εργασίες που θα εκτεθούν αφορούν κυρίως σε κτίρια μεγάλης κλίμακας, δημόσια κτίρια, μουσεία, ή πολιτιστικούς χώρους.

 

Τα μέλη της διεθνής κριτικής επιτροπής του GREAT 2013 αρχιτέκτονες Νίκος Κτενάς, Μανουέλ Αϊρες Ματέους και Χοσέ Σέλγας εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την ποιότητα των συμμετοχών και δήλωσαν συγκεκριμένα.   

 

Ο Νίκος Κτενάς σημείωσε τη διαφορετικότητα των εργασιών: «είναι ευχάριστο το γεγονός ότι υπάρχει διαφοροποίηση στις εργασίες που είδαμε. Υπάρχουν διαφορετικές απόψεις, διαφορετικές γραμμές. Είναι ορατές κάποιες τάσεις και τρόποι σκέψης, καθώς και οι διεθνείς επιρροές. Είδαμε κατευθύνσεις που επηρεάζονται από την τοπογραφία μας, το κλίμα μας, την ιστορική μας συνείδηση, κάποιες σκέψεις που πηγάζουν ακόμη και από την αρχαία Ελλάδα. Υπάρχει μία τάση να ανοίγει ένας διάλογος μεταξύ του γεωγραφικού ανάγλυφου και των αρχιτεκτονικών προτάσεων. Το πιο ενδιαφέρον όμως συνολικά είναι ότι είδαμε να ξεδιπλώνεται μπροστά μας ένας τρόπος σκέψης, μία συλλογή, τι παράγει το αρχιτεκτονικό ταλέντο της Ελλάδας.

 

Ο Μανουέλ Αϊρες Ματέους αναφέρθηκε στην ταυτότητα των εργασιών: «αυτό που είδαμε ως κοινό στοιχείο για τους νέους αρχιτέκτονες είναι ότι προσπαθούν να αντιμετωπίσουν προκλήσεις και να δώσουν λύσεις, όπως κάθε αρχιτέκτονας. Παράλληλα προσπαθούν να χτίσουν μία ταυτότητα. Και αυτή η ταυτότητα είναι σημαντική για την ελληνική αρχιτεκτονική. Πιστεύω ότι σχετίζεται με τη μεγάλη ιστορία που έχει η Ελλάδα, με την τοπογραφία, υλικότητα, στοιχεία που είδαμε οι φοιτητές να προσπαθούν να αποδώσουν μέσα από τη δουλειά τους.         

 

Από την μεριά του ο Χοσέ Σέλγας αναφέρθηκε στη σύγκλιση που διαπίστωσε: «αυτό που εξέπληξε ευχάριστα είναι ότι είδα σε αρκετές εργασίες πολλά κοινά στοιχεία με κατευθύνσεις και τάσεις τόσο της χώρας μου, της Ισπανίας όσο και σε διεθνές επίπεδο. Σε ένα διεθνοποιημένο περιβάλλον ο τρόπος με τον οποίο βλέπουμε αλλά και αντιμετωπίζουμε προκλήσεις και καταστάσεις εμφανίζει πολλά κοινά χαρακτηριστικά. Φυσικά υπήρχαν και άλλες εργασίες, οι οποίες ακολουθούσαν διαφορετικές κατευθύνσεις».

 

Ο Μέμος Φιλιππίδης εστίασε στον πειραματικό χαρακτήρα των εργασιών και την ποικιλομορφία των προσεγγίσεων: «ήταν ευχάριστη έκπληξη ότι μέσα από τη διαδικασία κρίσης επιλέχτηκαν σχεδόν όλες οι πειραματικές προτάσεις, που είχαν κατατεθεί ανάμεσα στις 470 έγκυρες συμμετοχές. Ως αποτέλεσμα έχουν τη δυνατότητα να παρουσιαστούν ισάξια με εργασίες προδιαγραφών άμεσης υλοποίησης. Οι πιο ρεαλιστικές εργασίες αριθμητικά υπερτερούν στο σύνολο των 41 διακριθέντων αλλά η διαδικασία αυτή ανέδειξε την ποικιλομορφία προσεγγίσεων που -ευεργετικά- ανοίγουν τη συζήτηση για το πού πηγαίνει η σύγχρονη ελληνική αρχιτεκτονική, αποφεύγοντας εύκολα συμπεράσματα». 

 

Μέσα από το www.great2013.com το κοινό έχει τη δυνατότητα να δει τα 41 έργα που επιλέχθηκαν από την επιτροπή και θα εκτεθούν.      

  • Σελιδοδείκτης

Έρευνα & Καινοτομία

Καινοτόμα προϊόντα του Ομίλου Lafarge

Μάθετε περισσότερα για τα καινοτόμα προϊόντα του Ομίλου Lafarge, σχεδιασμένα να ανταποκρίνονται στις ανάγκες των πελατών.

Social Media
LafargeHolcim. Cement, aggregates, Concrete.