Έρευνα & Καινοτομία
  • Σελιδοδείκτης
Βραβεία 2010

Βραβεία Καινοτομίας Lafarge 2010

Με ισχυρή δέσμευση στην προώθηση της αειφόρου κατασκευής, ο Όμιλος Lafarge αφιερώνει περισσότερο από το 50% του ετήσιου προϋπολογισμού για την έρευνα σε σχετικά θέματα αειφόρου κατασκευής. Για αυτό το λόγο προχωρούμε με τα Βραβεία Καινοτομίας Lafarge, για να επιβραβεύσουμε τα πιο ευρηματικά και καινοτόμα έργα που αναπτύσσονται από ερευνητές και επιχειρηματίες από όλη την Ευρώπη, τα οποία μπορούν να συμβάλουν σε περισσότερο βιώσιμες μεθόδους κατασκευής.

 

Νικητές 2010

Η τελετή απονομής των Βραβείων Καινοτομίας 2010 της Lafarge πραγματοποιήθηκε στις 5 Ιανουαρίου 2011 στο Τεχνολογικό Κέντρο της Lafarge (Λυών, Γαλλία). Κάθε ένας από τους 10 τελικούς συμμετέχοντες παρουσίασε την πρότασή του στην κριτική επιτροπή, στην οποία προέδρευε ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Lafarge, Bruno Lafont. H κριτική επιτροπή αποτελείτο από άλλα ανώτερα στελέχη της Lafarge, καθώς και διακεκριμένους επιστήμονες και εμπειρογνώμονες από την Ευρώπη.


1ο βραβείο: PROMESS (Protecting Marine Ecosystems and Structure against Scour) της SM2 Marines Solutions από τη Γαλλία, εκπροσωπούμενη από τους Sven-Michel Lourié & Michèle Cabanis.

 

Το έργο αφορά σε ένα τεχνητό ύφαλο, που έχει κατασκευαστεί από σκυρόδεμα με ενσωματωμένα υπολείμματα από θαλάσσια κελύφη. Περιλαμβάνει στρώμα από τεχνητά φύκια και συνδυάζεται με ένα αντιδιαβρωτικό σύστημα. Το σύστημα αποικίζεται γρήγορα από ασπόνδυλα, φύκια και ψάρια, ευνοώντας την ανάπτυξη βιοποικιλότητας ενώ παρέχει αντιδιαβρωτική προστασία σε υποθαλάσσιες κατασκευές (αγωγούς, καλώδια, κλπ).


2ο βραβείο: Σύστημα θερμικής προστασίας, που αναπτύχθηκε από τον Marek Kraczek από το Gdansk University of Technology στην Πολωνία.

 

Το σύστημα θερμικής προστασίας διατηρεί σταθερή τη θερμοκρασία σε ένα κτίριο περίπου στους 19 βαθμούς Κελσίου όλο το χρόνο, χάρη σε μια έμμεση τεχνολογία θέρμανσης και ψύξης, η οποία προμηθεύει ενέργεια στους εξωτερικούς τοίχους του κτιρίου αντί στον εσωτερικό αέρα. Συνδυάζει ένα σύστημα συλλογής ηλιακής ενέργειας (οροφής) και υπόγειας αποθήκευσης θερμότητας για τη θέρμανση σωλήνων πολυπροπυλενίου, που τοποθετούνται μέσα στους εξωτερικούς τοίχους. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να περιορίζονται οι διακυμάνσεις θερμοκρασίας στους εξωτερικούς τοίχους ή οι απώλειες ενέργειας.

 

3ο βραβείο: Νέα τεχνολογία κατασκευής με σύστημα προκατασκευασμένων πανέλων σκυροδέματος συνεχούς μόνωσης, που αναπτύχθηκε από τον Jovan Νίκολιτς,  Quattro Construction,  Σερβία.

 

Αυτή η νέα τεχνολογία κατασκευής αποτελείται από σύστημα πανέλων σκυροδέματος, με εσωτερική μόνωση για την αποφυγή θερμικών γεφυρών, με αποτέλεσμα να βελτιώνεται η ενεργειακή απόδοση. Πολύ-λειτουργικά εργαλεία χρησιμοποιούνται για την παραγωγή προκατασκευασμένων πανέλων σκυροδέματος σε διάφορες διαστάσεις πριν από την εγκατάσταση στο χώρο. Συνδέοντας τα πανέλα από τοίχο σε τοίχο και από τοίχο σε ταβάνι εξασφαλίζεται η μόνωση του κτιρίου και επιτυγχάνεται κατ' εκτίμηση 80% μείωση στην κατανάλωση ενέργειας, μέσω της αποφυγής των θερμικών γεφυρών.

 

Τα βραβεία

* Βραβείο € 20.000 για κάθε ένα από τους 3 νικητές.
* Η Lafarge θα υποστηρίξει κάθε νικητή στη δημιουργία ενός σχεδίου δράσης για την ανάπτυξη του έργου του.

 

 

  • Σελιδοδείκτης

Έρευνα & Καινοτομία

Καινοτόμα προϊόντα του Ομίλου Lafarge

Μάθετε περισσότερα για τα καινοτόμα προϊόντα του Ομίλου Lafarge, σχεδιασμένα να ανταποκρίνονται στις ανάγκες των πελατών.

Social Media
LafargeHolcim. Cement, aggregates, Concrete.