Ανάπλαση Φαληρικού Όρμου

 

Ο Φαληρικός Όρμος αποκτά τη λάμψη που του αξίζει!

 

Μια «εκ θεμελίων εντυπωσιακή αλλαγή της Αθηναϊκής Ριβιέρας με τη δική μας συμβολή!

 

Ο Φαληρικός Όρμος αποκτά νέο πρόσωπο και αυτό χάρη στο έργο ανάπλασής του, που αναμένεται να αλλάξει ριζικά τη φυσιογνωμία της περιοχής, συμβάλλοντας ουσιαστικά στην ανάπτυξη του βιοτικού επιπέδου των κατοίκων στις γύρω περιοχές. 

 

Πρόκειται για έργο εθνικής εμβέλειας με τοπικό χαρακτήρα, καθώς αναπτύχθηκε με γνώμονα δύο πολύ σημαντικά στοιχεία: την περιβαλλοντική αναβάθμιση και την αντιπλημμυρική προστασία των ευρύτερων περιοχών με έργα, όπως η κατασκευή του αντλοστασίου και του βιολογικού καθαρισμού, το επίπεδο των οποίων σε αρκετά σημεία βρίσκεται κάτω από τη στάθμη της θάλασσας. 

 

Στον πυρήνα της μεταμόρφωσης του Όρμου είναι η μετατόπιση της σημερινής λεωφόρου Ποσειδώνος, καθώς και η μερική υπογειοποίησή του. Το έργο περιλαμβάνει επίσης έργα  που προβλέπεται να αναβαθμίσουν την καθημερινότητα των κατοίκων, όπως η αναδιαμόρφωση των ανισόπεδων κόμβων Συγγρού, Κηφισού και Παλαιού Φαλήρου, η αναπροσαρμογή της γραμμής τραμ, η αποκατάσταση του δικτύου πεζόδρομων – ποδηλατοδρόμων της περιοχής. 

 

Ο Όμιλος ΗΡΑΚΛΗΣ, πρωταγωνιστής σε όλα τα μεγάλα εγχειρήματα, συμμετέχει ήδη από το στάδιο του σχεδιασμού αυτού του ιδιαίτερα απαιτητικού έργου. Από τον Αύγουστο του 2017, καλύπτει πλήρως τις ανάγκες σε σκυρόδεμα και προκατασκευασμένα στοιχεία, έχοντας μέχρι στιγμής παραδώσει 60.000 τόνους. Μέχρι την ολοκλήρωση του έργου, οι ανάγκες αναμένεται να ξεπεράσουν τους 75.000 τόνους. 

 

Η τροφοδοσία τσιμέντου πραγματοποιείται από το Κέντρο Διανομής Δραπετσώνας και το εργοστάσιο Μηλακίου, προκειμένου μέσω συγκεκριμένων τύπων τσιμέντου να ικανοποιηθούν πλήρως οι υψηλές απαιτήσεις του έργου τόσο ως προς τις αυστηρές προδιαγραφές υψηλής ποιότητας λόγω του θαλάσσιου περιβάλλοντος και των τεχνικών δυσκολιών όσο και ως προς το ιδιαιτέρως απαιτητικό πρόγραμμα παραδόσεων. 
Συνολικά το έργο σχεδιάστηκε από τον Ιταλό αρχιτέκτονα και μηχανικό Renzo Piano και το κόστος του σχεδιασμού καλύπτεται από το  Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.