Μαθαίνουμε για τις Μέλισσες

Γιατί η Μέλισσα είναι Σημαντική;

Η μέλισσα είναι σημαντική για τη φύση και τον άνθρωπο γιατί, ο καθημερινός της αγώνας να μεταφέρει γύρη από λουλούδι σε λουλούδι προκαλεί τη γονιμοποίηση του 60-70% των φυτών.

Αξιοσημείωτη είναι η πρόταση του νομπελίστα Άλμπερτ Αϊνστάιν, ο οποίος είχε αναφέρει ότι «αν κάποτε οι μέλισσες εκλείψουν, το ανθρώπινο είδος δεν θα αργήσει να τις ακολουθήσει».

Ανήκουν στην τάξη των Υμενοπτερών και στο είδος Apis Μellifica
Ζουν σε μελίσσια με 50.000 μέλισσες, έχουν 1 βασίλισσα, χιλιάδες εργάτριες & κηφήνες
Στην Ελλάδα βρίσκουμε τις Apis Ligustica, Mellifera Caucasica, Carnica, Macedonica, Cekropia & Buckfast

Tι δεν ήξερες για την μέλισσα: 

5.000
είναι τα άνθη που επισκέπτεται την ημέρα
33,33
%
της τροφής που καταναλώνουμε, το οφείλουμε σε εκείνη
11.400
φορές το λεπτό ανεβοκατεβαίνουν τα φτερά της, γι'αυτό κάνει θόρυβο
Χρειάζεται μόλις 28gr μέλι για να κάνει το γύρο του πλανήτη
Της ανατίθενται εργασίες αναλόγως της ηλικία της
Eίναι από τα μόνα έντομα που παράγουν τροφή που μπορούμε να απολαύσουμε
Eπικοινωνεί με τις υπόλοιπες με ένα είδος χορού
Έχει το δικό της μοναδικό χρώμα σε σχέση με τις υπόλοιπες της κυψέλης
Aισθάνεται τα ηλεκτρομαγνητικά κύματα στην ατμόσφαιρα πριν την καταιγίδα και έτσι επιστρέφει έγκαιρα στην κυψέλη

Bee friendly,
Bee the solution

Οι μέλισσες, οι μικροί ήρωες της φύσης κινδυνεύουν. Πώς μπορούμε όλοι να βοηθήσουμε;

Ας φανταστούμε πώς θα ήταν μία άνοιξη χωρίς φράουλες ή κεράσια. Ή το καλοκαίρι χωρίς καρπούζι και ντομάτες. Πώς θα αισθανόμασταν εάν δεκάδες αγαπημένα μας φρούτα και λαχανικά εξαφανίζονταν;

Ακούγεται τρομερό, αλλά πρόκειται για ένα μέλλον πραγματικό, αν δε βάλουμε τα δυνατά μας για να προστατεύσουμε τον πιο πολύτιμο επικονιαστή της φύσης: τη μέλισσα.

ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ

Η καταστροφή των βιοτόπων: με την εξάπλωση της βιομηχανικής γεωργίας και του αστικού τοπίου, πολλοί βιότοποι έχουν μειωθεί, κατακερματιστεί ή εξαφανιστεί, στερώντας από τις μέλισσες τους φυσικούς χώρους για τροφή και καταφύγιο.

Η Κλιματική αλλαγή: Οι μεταβαλλόμενες κλιματικές συνθήκες και η αύξηση της θερμοκρασίας απειλούν τα ανθοφόρα φυτά και με τη σειρά τους οι μέλισσες δυσκολεύονται να βρουν τροφή, οδηγώντας σε υψηλότερα επίπεδα θνησιμότητας.

Τα χημικά φυτοφάρμακα: Η κύρια αιτία μείωσης του πληθυσμού των μελισσών είναι τα επιβλαβή φυτοφάρμακα και οι περιβαλλοντικοί ρύποι. Τα φυτοφάρμακα μειώνουν το ανοσοποιητικό σύστημα των μελισσών, αποδυναμώνοντας την κυψέλη και αφήνοντάς την ανοιχτή σε βακτηριακές και ιογενείς ασθένειες.

Η φτωχή διατροφή: Ορισμένες αγροτικές πρακτικές καθιστούν πιο δύσκολο για τις μέλισσες να αναζητήσουν τροφή για μια καλά ισορροπημένη διατροφή, όπως η μονοκαλλιέργεια που περιορίζει τη διατροφή των μελισσών σε ένα είδος γύρης για παρατεταμένες χρονικές περιόδους. Οι υποσιτισμένες μέλισσες είναι πιο ευαίσθητες σε χημικά φυτοφάρμακα, παράσιτα και παθογόνα.

ΠΩΣ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΟΥΜΕ:

Φτιάχνουμε έναν λουλουδάτο κήπο

Ο πιο διασκεδαστικός και εύκολος τρόπος για να βοηθήσουμε τις μέλισσες, είναι ο κήπος στο σπίτι ή στο μπαλκόνι μας!

Επιλέγοντας βότανα όπως ο βασιλικός, το θυμάρι, το δεντρολίβανο, το σχοινόπρασο αλλά και ο μαϊντανός, εξασφαλίζουμε τροφή για τις μέλισσες και αρκετές προμήθειες και για το μαγείρεμά μας! Μπορούμε επίσης να φυτέψουμε αγριολούλουδα – την ιδανική πηγή τροφής για την επικονίαση των μελισσών και μια ποικιλία από λουλούδια, ώστε οι μέλισσες να έχουν πρόσβαση στη γύρη και το νέκταρ όλη τη χρονιά! Ιδέες για πρωτότυπες γλάστρες για τον κήπο σας εξασφαλίσαμε εδώ

Μειώνουμε τη χρήση χημικών φυτοφαρμάκων

Τα φυτοφάρμακα είναι επιβλαβή τόσο για τις μέλισσες, όσο και για υπόλοιπους επικονιαστές αλλά και το περιβάλλον. Μπορούμε να εφαρμόσουμε εναλλακτικές, φυσικές λύσεις για τη μείωση των παρασίτων στους κήπους μας, φυτεύοντας αρωματικά βότανα, όπως θυμάρι και δενδρολίβανο, ενώ παράλληλα με αυτόν τον τρόπο προσελκύουμε ωφέλιμα έντομα όπως οι πασχαλίτσες, τα φυσικά «αρπακτικά» για τις αφίδες.

«Γλυκαίνουμε» τις μέλισσες με λίγη ζάχαρη

Σε μια κουρασμένη μέλισσα, αρκεί μια μικρή ποσότητα ζάχαρης!

Ανακατεύουμε δύο κουταλάκια του γλυκού λευκή κρυσταλλική ζάχαρη και ένα κουταλάκι του γλυκού νερό και τοποθετούμε το μείγμα σε ένα πιατάκι ή ραντίζουμε τα λουλούδια μας για να αναζωογονήσουμε τις κουρασμένες μέλισσες.

Υποστηρίζουμε τοπικούς μελισσοκόμους και οργανώσεις

Επιλέγουμε να στηρίξουμε τους τοπικούς μελισσοκόμους και προτιμούμε τοπικά προϊόντα μελιού και κεριού μέλισσας. Το τοπικό μέλι δεν είναι μόνο νόστιμο - είναι φτιαγμένο από την τοπική χλωρίδα και μπορεί να μας βοηθήσει και στις εποχιακές αλλεργίες!

Φτιάχνουμε ποτίστρα ή λουτρό για τις μέλισσες

Οι μέλισσες εργάζονται σκληρά, με αποτέλεσμα να χρειάζονται πρόσβαση σε νερό όπως όλα τα πλάσματα.

Όχι μόνο πίνουν νερό, αλλά το μεταφέρουν πίσω στη φωλιά τους για να αραιώσουν το μέλι, να ταΐσουν τα μωρά τους, ακόμη και να ρυθμίσουν τη θερμοκρασία στην κυψέλη. Ένας πολύ καλός τρόπος για να βοηθήσουμε στην ενυδάτωση των διψασμένων φίλων μας, είναι να δημιουργήσουμε μια ποτίστρα για τις μέλισσες.

DIY ποτίστρα από τσιμέντο για τις μέλισσες

Δημιουργούμε μια δροσερή όαση για τους επικονιαστές επισκέπτες του κήπου μας, με στόχο να έχουν ασφαλή πρόσβαση σε νερό, χωρίς κίνδυνο πνιγμού.

Για την ποτίστρα από τσιμέντο θα χρειαστούμε:

- Ρηχό δίσκο από τσιμέντο

-Πέτρες, βότσαλα και βόλους

- Φρέσκο νερό

Εκτέλεση:

  1. Βρίσκουμε οδηγίες για την κατασκευή του δίσκου για την ποτίστρα μας εδώ.
  2. Προσθέτουμε φρέσκο νερό – χωρίς να το γεμίσουμε – και τοποθετούμε την ποτίστρα μας σε ένα ήσυχο μέρος του κήπου μας.
  3. Προσθέτουμε βότσαλα, πετραδάκια και βόλους, φροντίζοντας να καλύψουμε τον πυθμένα αλλά ταυτόχρονα να τα αφήσουμε να ξεπερνούν την επιφάνεια του νερού, ώστε οι μέλισσες να μπορούν να στέκονται σε αυτά και να έχουν πρόσβαση στο νερό με ασφάλεια.
  4. Ανανεώνουμε το νερό σε καθημερινή βάση, για να ξεδιψάσουμε μέλισσες, πεταλούδες κι άλλους επισκέπτες στον κήπο μας!