OLYMPUS -  ΕΡΓΟ ΔΕΣΜΕΥΣΗΣ CO2του ΟΜΙΛΟΥ ΗΡΑΚΛΗΣ

Το έργο «OLYMPUS» αφορά στον πράσινο μετασχηματισμό του εργοστασίου παραγωγής τσιμέντου του Ομίλου μας στο Μηλάκι Ευβοίας σε εγκατάσταση μηδενικού αποτυπώματος άνθρακα (net zero carbon), με αξιοποίηση καινοτόμων τεχνολογιών δέσμευσης και αποθήκευσης διοξειδίου του άνθρακα (Carbon Capture Storage - CCS). Το 2023, το Ταμείο Καινοτομίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EU Innovation Fund) επέλεξε να χρηματοδοτήσει σημαντικό μέρος του έργου δέσμευσης CO2 . Πρόκειται για επένδυση συνολικού ύψους άνω των 300 εκ. Ευρώ, εκ των οποίων το Ταμείο Καινοτομίας θα συμμετέχει με χρηματοδότηση ύψους 124,5 εκ. Ευρώ.

Πρωτοποριακό έργο για την Νότια Ευρώπη

Το OLYMPUS αποτελεί ένα πρωτοποριακό έργο για την ευρωπαϊκή πορεία προς την απανθρακοποίηση με τη δημιουργία ενός πολύ σημαντικού χώρου αποθήκευσης CO₂ στη νότια Ευρώπη. Στο έργο πρόκειται να εφαρμοστούν καινοτόμες τεχνολογικές προσέγγισεις οι οποίες στοχεύουν στην αύξηση της ενεργειακής αποδοτικότητας, της αποδοτικότητας των πρώτων υλών καθώς και της κυκλικότητας, επιτρέποντας τη δέσμευση CO2 με χαμηλό κόστος. Αναμένεται ότι ο συνδυασμός των τεχνολογιών OxyCalciner & Cryocap™ Oxy θα μειώσει την πολυπλοκότητα  και θα βελτιστοποιήσει την αποδοτικότητα της συλλογής CO2 . Με στόχο να είναι λειτουργικό έως το 2028, το έργο αποσκοπεί στη δέσμευση και αποθήκευση 0,9 εκατομμυρίων τόνων COετησίως. 

ΤΟ ΕΡΓΟ OLYMPUS ΜΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ

Net zero έως το 2029
Δέσμευση >0,9 εκ. τόνων CO2 ετησίως
Τεχνολογία OxyCalciner και CryocapTM Oxy
Χρήση καινοτόμου τεχνολογίας για τη βιώσιμη διαδικασία δέσμευσης CO₂
Χρηματοδότηση από το Ταμείο Καινοτομίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης
Κόμβος μεταφοράς και αποθήκευσης

Ο ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ 

Πρόκειται για ένα εμβληματικό έργο για την Ελλάδα το οποίο εναρμονίζεται πλήρως με τους στόχους απανθρακοποίησης της χώρας μας. Ο Όμιλος ΗΡΑΚΛΗΣ για ακόμα μία φορά ηγείται της μεταστροφής του κατασκευαστικού κλάδου προς ένα πιο βιώσιμο και αειφόρο μέλλον.  
Nίκος Μπόζος| Project Manager του έργου OLYMPUS του Ομίλου ΗΡΑΚΛΗΣ

Η ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΠΟΥ ΘΑ ΕΦΑΡΜΟΣΤΕΙ ΣΤΟ ΚΑΙΝΟΤΟΜΟ ΕΡΓΟ

H συνδυασμένη εφαρμογή των τεχνολογιών OxyCalciner και Cryocap™ Oxy αποτελεί μια καινοτόμο προσέγγιση η οποία εξασφαλίζει χαμηλό λειτουργικό κόστος για την δέσμευση του διοξειδίου του άνθρακα. Μέσω αυτού του έργου, αποσκοπούμε στον πράσινο μετασχηματισμό του εργοστασίου παραγωγής τσιμέντου του Ομίλου ΗΡΑΚΛΗΣ στο Μηλάκι Ευβοίας σε εγκατάσταση μηδενικού αποτυπώματος άνθρακα. 

Χρησιμοποιώντας την τεχνολογία OxyCalciner θα παράγεται ένα ρεύμα καυσαερίων πυκνό σε CO₂ από τη διεργασία παραγωγής κλίνκερ του εργοστασίου. Το συγκεκριμένο ρεύμα καυσαερίων μετά από επεξεργασία θα εισέρχεται στη μονάδα Cryocap™Oxy προκειμένου να καθαριστεί και το προκύπτον CO₂ να υγροποιηθεί να συμπιεστει και να αποθηκευτεί σε κατάλληλες δεξαμενές. Η τεχνολογία Cryocap™Oxy διασφαλίζει ποσοστό διαχωρισμού του CO₂ που ξεπερνά το 98%. Ακολούθως το υγροποιημένο CO₂ φορτώνεται σε ειδικού τύπου πλοία ώστε να μεταφερθεί στον μόνιμο υπεράκτιο ταμιευτήρα CO₂.

ΟΦΕΛΗ ΣΕ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΑΙ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ

Καινοτόμα δομικά υλικά με μηδενικό ανθρακικό αποτύπωμα
Δημιουργία νέων θέσεων εργασίας
Κόμβος καινοτομίας σε θέματα CCUS
Πρότυπο εφαρμογής & μεταφορά τεχνογνωσίας

Το έργο OLYMPUS θα συμβάλει στην επίτευξη των Εθνικών και Ευρωπαϊκών στόχων για απανθρακοποίηση και κλιματική ουδετερότητα. Αναμένεται να έχει θετικό κοινωνοοικονομικό αντίκτυπο σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο , με τη δημιουργία 1.000 θέσεων εργασίας (400 άμεσων και 600 έμμεσων), συμπεριλαμβανομένης της συνεργασίας με εργολάβους και προμηθευτές, συμβάλλοντας έτσι στη συνολική οικονομική ανάπτυξη της περιοχής της Εύβοιας.

 Επιπρόσθετα, το έργο OLYMPUS θα λειτουργήσει ως πυλώνας τεχνογνωσίας αναφορικά με θέματα CCUS (Carbon Capture Utilisation and Storage), προωθώντας την ανταλλαγή γνώσης, ιδεών και καινοτομίας μεταξύ ακαδημαϊκών, επαγγελματιών, πολιτικών και άλλων ενδιαφερομένων φορέων. Η δημιουργία αυτού του κέντρου εφαρμογής πρότυπων τεχνολογιών, η ανταλλαγή εμπειριών και βέλτιστων πρακτικών θα διευκολύνουν και θα επιταχύνουν την ενημέρωση και εκπαίδευση των ενδιαφερομένων φορέων και θα συμβάλλουν στην ανάπτυξη καινοτόμων λύσεων για την απανθρακοποίηση των βιομηχανικών μονάδων έντασης ενέργειας.