Βιοποικιλότητα

 

Η βιοποικιλότητα είναι στο DNA του Ομίλου ΗΡΑΚΛΗΣ. Αναγνωρίζει πόσο εξαρτάται, αλλά και πώς μπορεί να επηρεάσει, η παραγωγή τσιμέντου και η εξόρυξη αδρανών τη βιοποικιλότητα και τα οικοσυστήματα. Γι’ αυτό φροντίζει συστηματικά να έχει θετική επίδραση στο περιβάλλον.

Το σχέδιο 2030 της Holcim δεσμεύει τον Όμιλο, ανάμεσα σε άλλες στρατηγικές προτεραιότητες, να επιδείξει μια θετική αλλαγή σε παγκόσμιο επίπεδο αναφορικά με την προστασία της βιοποικιλότητας. 

Η υπεύθυνη διαχείριση των λατομείων και η περιβαλλοντική αποκατάστασή τους με τρόπο που συμβάλει στην προστασία και την προώθηση της τοπικής βιοποικιλότητας αποτελούν στόχους αειφορίας του Ομίλου ΗΡΑΚΛΗΣ. Για το σκοπό αυτό, έχει υιοθετήσει το εργαλείο BIRS που συμβάλει στη διαχείριση της βιοποικιλότητας. Είμαστε η πρώτη εταιρία που το εφαρμόζει σε ολόκληρο τον κόσμο, ενώ έως τα τέλη του έτους η εφαρμογή του θα έχει ολοκληρωθεί σε όλα τα λατομεία μας. Καρπός και αναγνώριση των πρωτοβουλιών μας είναι οι διακρίσεις μας σε τοπικό και παγκόσμιο επίπεδο, όπως τα βραβεία Environmental Award και UEPG Sustainable Development Award, για την ενίσχυση της βιοποικιλότητας στο λατομείο Αράξου και την προστασία του σπάνιου ελληνικού ενδημικού φυτού Centaurea niederi.

"Monachus – monachus". Από σήμερα έχει ακόμη περισσότερους συμμάχους - συμμάχους!                                          

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, η οποία για το 2020 είναι αφιερωμένη στη βιοποικιλότητα, ο Όμιλος ΗΡΑΚΛΗΣ υιοθετεί τρεις μικρές φώκιες "Monachus – monachus", ενισχύοντας έτσι την προσπάθεια για την διάσωσή τους.

Η πρωτοβουλία «Γίνε νονός» του Ομίλου ΗΡΑΚΛΗΣ δεν αφορά μόνο να δώσουμε όνομα σε ένα ευάλωτο πλάσμα αλλά, κυρίως, να δώσουμε τον καλύτερό μας εαυτό για την προστασία της βιοποικιλότητας στις ελληνικές θάλασσες.  

 

Στον Όμιλο ΗΡΑΚΛΗΣ δεν προστατεύουμε αυτή μονάχα–μονάχα. Προστατεύουμε τη θαλάσσια βιοποικιλότητα.                                             

Η μεσογειακή φώκια "Monachus-monachus" είναι από τα πλέον απειλούμενα ζωικά είδη του πλανήτη. Σήμερα, από τις 600 περίπου που έχουν απομείνει, περίπου οι 300 ζουν και αναπαράγονται στη χώρα μας, κυρίως στο Αιγαίο Πέλαγος. Το γεγονός, ότι στις θάλασσές μας ζει και αναπαράγεται ο μισός πληθυσμός της παγκοσμίως, καθιστά ακόμα μεγαλύτερη την ευθύνη μας για τη διαφύλαξη του είδους.

Επιπλέον, η "Monachus-monachus" χρειάζεται καθαρές θάλασσες και πλούσιους ψαρότοπους. Δεν μπορεί να ζήσει σε μολυσμένα νερά. Η παρουσία της στο Αιγαίο αποτελεί αλάνθαστο τεκμήριο για τον πλούτο, την υγεία και την καθαρότητα των θαλασσών μας. Κι αυτός είναι ένας ακόμα λόγος να αγωνιζόμαστε για τη διάσωσή της. Το επιβάλλει η ιστορία και μακρά παράδοσή μας ως εταιρία για τη διατήρηση της βιοποικιλότητας. To απαιτεί η ανάγκη για την αναβάθμιση του περιβάλλοντος. Το χρειάζονται 300 υπέροχα πλάσματα της φύσης που πλέον έχουν νέους συμμάχους, όλους τους ανθρώπους του Ομίλου ΗΡΑΚΛΗΣ.

 

Πολιτική Περιβάλλοντος Ομίλου Holcim

Πολιτική Περιβάλλοντος LafargeHolcim (pdf, 168.97 KB)