"Γίνε Νονός"

Θέλω να γίνω νονός-νονά!

Ο κόσμος τις ξέρει “Monachus-monachus”. 

Εμείς θα τις μάθουμε με το μικρό τους όνομα!

 

Ας πούμε τα πράγματα με το όνομά τους. Η "Monachus – monachus", εκτός από το πιο απειλούμενο θαλάσσιο θηλαστικό, είναι και ένας αλάνθαστος δείκτης για την υγεία του θαλάσσιου περιβάλλοντος. Λαμβάνοντας μέρος στη δράση «Γίνε νονός» δεν δίνουμε απλά ένα όνομα σε ένα αξιολάτρευτο πλάσμα. Στηρίζουμε στην πράξη την πρωτοβουλία του Ομίλου ΗΡΑΚΛΗΣ για την προστασία της θαλάσσιας βιοποικιλότητας.

 
«Σου μοιάζω για … Αγησίλαος;»

«Σου μοιάζω για … Αγησίλαος;»

Ποιο όνομα πιστεύεις ότι θα ταίριαζε σε μια μικρή φώκια "Monachus-monachus"; Γίνε κοι-Νονός της προσπάθειας για τη διάσωση ενός από τα πλέον απειλούμενα ζώα στον πλανήτη!

Μάθε περισσότερα για μένα

 
«Σου μοιάζω για … Γαρυφαλλιά;»

«Σου μοιάζω για … Γαρυφαλλιά;»

Ο κόσμος με ξέρει “Monachus-monachus”. Εσύ θα με ξέρεις με το μικρό μου όνομα! Γίνε νονός και φίλος με ένα αξιολάτρευτο πλάσμα που απειλείται με εξαφάνιση.

 

Μάθε περισσότερα για μένα

 
«Σου μοιάζω για … Μπάμπης;»

«Σου μοιάζω για … Μπάμπης;»

Μπορείς να με μάθεις με το μικρό μου όνομα… που θα μου χαρίσεις εσύ! Γίνε κι εσύ μέρος της προσπάθειας για την προστασία της θαλάσσιας βιοποικιλότητας.

 

Μάθε περισσότερα για μένα

 

Όροι Διαγωνισμού «Γίνε Νονός » του Ομίλου ΗΡΑΚΛΗΣ

Όροι Διαγωνισμού «Γίνε Νονός» (pdf, 496.17 KB)

 

Αποτελέσματα Διαγωνισμού «Γίνε Νονός» του Ομίλου ΗΡΑΚΛΗΣ

Αποτελέσματα Διαγωνισμού «Γίνε Νονός» (pdf, 323 KB)

 

Και τα ονόματα αυτών … Τιθέας, Ελπίδα και Ηρακλής!

Ο διαγωνισμός «Γίνε Νονός» του Ομίλου ΗΡΑΚΛΗΣ ολοκληρώθηκε και πλέον μπορούμε να φωνάζουμε τις μικρές μας φώκιες με τα ονόματά τους.

Ευχαριστούμε θερμά τόσο τους ανθρώπους μας όσο και το ευρύ κοινό που ανταποκρίθηκε με χαρά και ενθουσιασμό στο κάλεσμά μας, έγιναν μέρος του σημαντικού έργου που υλοποιεί η MOm και μας βοήθησαν να στείλουμε ένα ηχηρό μήνυμα για την προστασία της Μεσογειακής φώκιας.

Θέλω να μάθω για τη φώκια ! Ήξερες ότι...?

 • Η μεσογειακή φώκια "Monachus-monachus" είναι το ένα από τα δύο είδη φώκιας μοναχού που έχει απομείνει στη γη.

 • Η "Monachus-monachus" είναι από τα πλέον απειλούμενα με εξαφάνιση είδη του πλανήτη και το υπ’ αριθμόν 1 απειλούμενο με εξαφάνιση θαλάσσιο θηλαστικό στην Ευρώπη.

 • Η "Monachus-monachus" είναι δείκτης υγείας του θαλάσσιου περιβάλλοντος. Όπου δηλαδή υπάρχουν αυτά τα υπέροχα θαλάσσια θηλαστικά σημαίνει ότι οι θάλασσες είναι καθαρές και με πλούσια βιοποικιλότητα.

 • Οι "Monachus-monachus" είναι πολυγυνικές. Δηλαδή ένα ενήλικο αρσενικό διατηρεί ένα «χαρέμι» και ζευγαρώνει με περισσότερα από ένα θηλυκά.

 • Το όνομα "Monachus-monachus" προέρχεται από την ελληνική λέξη «μοναχός», δηλαδή καλόγερος. Κι αυτό γιατί οι δίπλες στο λαιμό της Μεσογειακής φώκιας θυμίζουν τις πτυχές από τα ράσα των καθολικών μοναχών.

 • Στην αρχαία Ελλάδα η φώκια ήταν ιερό ζώο, προστατευόμενο από τον Ποσειδώνα και τον Απόλλωνα.

 • Στα αρχαία χρόνια οι φώκιες θεωρούνταν καλός οιωνός για τους ψαράδες, καθώς προμήνυαν πλούσιους ψαρότοπους και καλές ψαριές.

Πρόσεχε μην τα κάνεις θάλασσα!

 • Αν η φώκια είναι έξω από το νερό, τότε θέλει να παραμείνει στεγνή!

 • Δεν ταΐζουμε ποτέ μια φώκια ούτε στη στεριά, ούτε στη θάλασσα.

 • Εάν η φώκια κατευθύνεται είτε προς τη θάλασσα είτε προς τη στεριά, δεν στεκόμαστε ποτέ εμπόδιο στο δρόμο της.

 • Καθώς η συμπεριφορά της φώκιας μπορεί να είναι απρόβλεπτη, τα παιδιά ενδέχεται να τραυματιστούν. 

 • Τα κατοικίδια ζώα ίσως είναι φορείς επικίνδυνων ασθενειών για τη μεσογειακή φώκια.

 • Δεν πετάμε άμμο, πέτρες ή άλλα αντικείμενα για να τραβήξουμε την προσοχή της. Όπως κάθε άγριο ζώο, η φώκια χρειάζεται ησυχία, απόσταση και σεβασμό.