"Γίνε Νονός"

Θέλω να γίνω νονός-νονά!
Ο κόσμος τις ξέρει “Monachus-monachus”.
Εμείς θα τις μάθουμε με το μικρό τους όνομα!

"Monachus – monachus". Από σήμερα έχει ακόμη περισσότερους συμμάχους - συμμάχους!                                          

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, η οποία για το 2020 είναι αφιερωμένη στη βιοποικιλότητα, ο Όμιλος ΗΡΑΚΛΗΣ υιοθετεί τρεις μικρές φώκιες "Monachus – monachus", ενισχύοντας έτσι την προσπάθεια για την διάσωσή τους.

Η πρωτοβουλία «Γίνε νονός» του Ομίλου ΗΡΑΚΛΗΣ δεν αφορά μόνο να δώσουμε όνομα σε ένα ευάλωτο πλάσμα αλλά, κυρίως, να δώσουμε τον καλύτερό μας εαυτό για την προστασία της βιοποικιλότητας στις ελληνικές θάλασσες.  

Στον Όμιλο ΗΡΑΚΛΗΣ δεν προστατεύουμε αυτή μονάχα–μονάχα. Προστατεύουμε τη θαλάσσια βιοποικιλότητα.          

Η μεσογειακή φώκια "Monachus-monachus" είναι από τα πλέον απειλούμενα ζωικά είδη του πλανήτη. Σήμερα, από τις 600 περίπου που έχουν απομείνει, περίπου οι 300 ζουν και αναπαράγονται στη χώρα μας, κυρίως στο Αιγαίο Πέλαγος. Το γεγονός, ότι στις θάλασσές μας ζει και αναπαράγεται ο μισός πληθυσμός της παγκοσμίως, καθιστά ακόμα μεγαλύτερη την ευθύνη μας για τη διαφύλαξη του είδους.

Επιπλέον, η "Monachus-monachus" χρειάζεται καθαρές θάλασσες και πλούσιους ψαρότοπους. Δεν μπορεί να ζήσει σε μολυσμένα νερά. Η παρουσία της στο Αιγαίο αποτελεί αλάνθαστο τεκμήριο για τον πλούτο, την υγεία και την καθαρότητα των θαλασσών μας. Κι αυτός είναι ένας ακόμα λόγος να αγωνιζόμαστε για τη διάσωσή της. Το επιβάλλει η ιστορία και μακρά παράδοσή μας ως εταιρία για τη διατήρηση της βιοποικιλότητας. To απαιτεί η ανάγκη για την αναβάθμιση του περιβάλλοντος. Το χρειάζονται 300 υπέροχα πλάσματα της φύσης που πλέον έχουν νέους συμμάχους, όλους τους ανθρώπους του Ομίλου ΗΡΑΚΛΗΣ.

Ας πούμε τα πράγματα με το όνομά τους. Η "Monachus – monachus", εκτός από το πιο απειλούμενο θαλάσσιο θηλαστικό, είναι και ένας αλάνθαστος δείκτης για την υγεία του θαλάσσιου περιβάλλοντος. Λαμβάνοντας μέρος στη δράση «Γίνε νονός» δεν δίνουμε απλά ένα όνομα σε ένα αξιολάτρευτο πλάσμα. Στηρίζουμε στην πράξη την πρωτοβουλία του Ομίλου ΗΡΑΚΛΗΣ για την προστασία της θαλάσσιας βιοποικιλότητας.

Ποιο όνομα πιστεύεις ότι θα ταίριαζε σε μια μικρή φώκια "Monachus-monachus"; Γίνε κοι-Νονός της προσπάθειας για τη διάσωση ενός από τα πλέον απειλούμενα ζώα στον πλανήτη!

Ο κόσμος με ξέρει “Monachus-monachus”. Εσύ θα με ξέρεις με το μικρό μου όνομα! Γίνε νονός και φίλος με ένα αξιολάτρευτο πλάσμα που απειλείται με εξαφάνιση.

Μπορείς να με μάθεις με το μικρό μου όνομα… που θα μου χαρίσεις εσύ! Γίνε κι εσύ μέρος της προσπάθειας για την προστασία της θαλάσσιας βιοποικιλότητας.

Και τα ονόματα αυτών … Τιθέας, Ελπίδα και Ηρακλής!

Ο διαγωνισμός «Γίνε Νονός» του Ομίλου ΗΡΑΚΛΗΣ ολοκληρώθηκε και πλέον μπορούμε να φωνάζουμε τις μικρές μας φώκιες με τα ονόματά τους.

Ευχαριστούμε θερμά τόσο τους ανθρώπους μας όσο και το ευρύ κοινό που ανταποκρίθηκε με χαρά και ενθουσιασμό στο κάλεσμά μας, έγιναν μέρος του σημαντικού έργου που υλοποιεί η MOm και μας βοήθησαν να στείλουμε ένα ηχηρό μήνυμα για την προστασία της Μεσογειακής φώκιας.

Θέλω να μάθω για τη φώκια! Ήξερες ότι...?

  • Fact 1

    Η μεσογειακή φώκια "Monachus-monachus" είναι το ένα από τα δύο είδη φώκιας μοναχού που έχει απομείνει στη γη.

  • Fact 2

    Η "Monachus-monachus" είναι από τα πλέον απειλούμενα με εξαφάνιση είδη του πλανήτη και το υπ’ αριθμόν 1 απειλούμενο με εξαφάνιση θαλάσσιο θηλαστικό στην Ευρώπη.

  • Fact 3

    Η "Monachus-monachus" είναι δείκτης υγείας του θαλάσσιου περιβάλλοντος. Όπου δηλαδή υπάρχουν αυτά τα υπέροχα θαλάσσια θηλαστικά σημαίνει ότι οι θάλασσες είναι καθαρές και με πλούσια βιοποικιλότητα.

  • Fact 4

    Οι "Monachus-monachus" είναι πολυγυνικές. Δηλαδή ένα ενήλικο αρσενικό διατηρεί ένα «χαρέμι» και ζευγαρώνει με περισσότερα από ένα θηλυκά.

  • Fact 5

    Το όνομα "Monachus-monachus" προέρχεται από την ελληνική λέξη «μοναχός», δηλαδή καλόγερος. Κι αυτό γιατί οι δίπλες στο λαιμό της Μεσογειακής φώκιας θυμίζουν τις πτυχές από τα ράσα των καθολικών μοναχών.

  • Fact 6

    Στην αρχαία Ελλάδα η φώκια ήταν ιερό ζώο, προστατευόμενο από τον Ποσειδώνα και τον Απόλλωνα.

  • Fact 7

    Στα αρχαία χρόνια οι φώκιες θεωρούνταν καλός οιωνός για τους ψαράδες, καθώς προμήνυαν πλούσιους ψαρότοπους και καλές ψαριές.

«Κοίτα, μια φώκια!» Τι κάνουμε, αν δούμε φώκια;

Κάτω από το νερό

Δεν θέλει πανικό, ούτε απότομες κινήσεις. Δείξτε ψυχραιμία και σε καμία περίπτωση μην προσπαθήσετε να πλησιάσετε το ζώο. Σεβαστείτε τον χώρο του και απολαύστε το από μακριά!

Σε θαλάσσια σπηλιά

Μην μπείτε μέσα στη σπηλιά. Μπορεί να βρίσκεται εκεί η μητέρα με το μικρό της. Απομακρυνθείτε κολυμπώντας αργά και κοντά στα βράχια, ώστε να μην κλείνετε την είσοδο της σπηλιάς και νιώσει το ζώο παγιδευμένο.

Στη στεριά

Ναι, οι φώκιες βγαίνουν στη στεριά την περίοδο που αλλάζουν τρίχωμα ή για να ξεκουραστούν. Κρατήστε απόσταση 30 μέτρων τουλάχιστον και παρατηρήστε το ζώο από μακριά.  Μην προσπαθήσετε να το ταΐσετε ή να το βρέξετε. Κρατήστε ανθρώπους και κατοικίδια μακριά και επικοινωνήστε άμεσα με την περιβαλλοντική οργάνωση ΜΟm στο τηλ. 210 5222.888, αν δείτε ότι χρειάζεται βοήθεια. Η γραμμή λειτουργεί όλο το εικοσιτετράωρο.

Πρόσεχε μην τα κάνεις θάλασσα!

  • ΔΕΝ τη βρέχουμε

    Αν η φώκια είναι έξω από το νερό, τότε θέλει να παραμείνει στεγνή!

  • ΔΕΝ την ταΐζουμε

    Δεν ταΐζουμε ποτέ μια φώκια ούτε στη στεριά, ούτε στη θάλασσα.

  • ΔΕΝ την εμποδίζουμε

    Εάν η φώκια κατευθύνεται είτε προς τη θάλασσα είτε προς τη στεριά, δεν στεκόμαστε ποτέ εμπόδιο στο δρόμο της.

  • ΔΕΝ αφήνουμε τα παιδιά κοντά της

    Καθώς η συμπεριφορά της φώκιας μπορεί να είναι απρόβλεπτη, τα παιδιά ενδέχεται να τραυματιστούν. 

  • ΔΕΝ αφήνουμε κοντά της κατοικίδια ζώα

    Τα κατοικίδια ζώα ίσως είναι φορείς επικίνδυνων ασθενειών για τη μεσογειακή φώκια.

  • ΔΕΝ κάνουμε θορύβους κοντά της

    Δεν πετάμε άμμο, πέτρες ή άλλα αντικείμενα για να τραβήξουμε την προσοχή της. Όπως κάθε άγριο ζώο, η φώκια χρειάζεται ησυχία, απόσταση και σεβασμό.