"Ταξιδιώτες": ένα ηλεκτρονικό παιχνίδι για όλα τα παιδιά

Tο Όραμά μας

 

Η ισότιμη πρόσβαση των παιδιών στην εκπαίδευση και την ψυχαγωγία είναι για εμάς στόχος και δέσμευση. Μέσα από το πρόγραμμα Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης "Ένας άθλος ακόμα", διαμορφώνουμε μία νέα πραγματικότητα με ίσες ευκαιρίες για όλους. Θέτουμε τα θεμέλια και δημιουργούμε τις συνθήκες ώστε κάθε παιδί να έχει την ευκαιρία να ανακαλύψει τον κόσμο μέσα από το παιχνίδι.

"Για όλους εμάς στον Όμιλο ΗΡΑΚΛΗΣ, η κοινωνική προσφορά είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την εταιρική μας κουλτούρα. Μέσω της συνεργασίας μας με τον οργανισμό SciFY, προσφέρουμε ουσιαστικό κοινωνικό έργο σε παιδιά με αναπηρία και κάνουμε πράξη το όραμα που έχουμε για ισότιμη πρόσβαση όλων των παιδιών στη γνώση και την τεχνολογία. Με την πρωτοβουλία αυτή δίνουμε την ευκαιρία στους μικρούς αυτούς ήρωες της καθημερινότητας να κάνουν το αυτονόητο για κάθε άνθρωπο στην ηλικία τους…να παίξουν. Στεκόμαστε δίπλα τους περήφανοι για τη διαδρομή τους και δεσμευόμαστε να συνεχίσουμε την πολύπλευρη κοινωνική μας δράση, με στόχο να χτίσουμε έναν κόσμο πιο ανθρώπινο και πιο βιώσιμο για να ζει και να ονειρεύεται κάθε παιδί"
Εύη Ιωαννίδου| Διευθύντρια Επικοινωνίας & Δημοσίων Σχέσεων του Ομίλου ΗΡΑΚΛΗΣ

Οι Συνεργάτες μας 

 

Σε συνεργασία με τη βραβευμένη Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία SciFY, σχεδιάζουμε ένα ειδικά διαμορφωμένο ηλεκτρονικό παιχνίδι, με όνομα "Ταξιδιώτες", όπου θα έχουν ελεύθερη πρόσβαση όλα τα παιδιά με αναπηρία. Στόχος της πρωτοβουλίας αυτής είναι η ψυχαγωγία και η σωματική, κοινωνική, πνευματική και συναισθηματική ανάπτυξη των παιδιών με αναπηρία.

 

Σχεδιάζοντας και αναπτύσσοντας το παιχνίδι

Με στόχο να δημιουργήσουμε ένα παιχνίδι που θα ανταποκρίνεται πλήρως στις ανάγκες των παιδιών με αναπηρία και θα αποτελέσει χρήσιμο εκαπιδευτικό και ψυχαγωγικό εργαλείο για αυτά και τους φροντιστές τους ακολουθούμε τα εξής βήματα:

ΒΗΜΑ 1: Έρευνα για την ανάπτυξη - Κοινότητα υποστήριξης 

Ενώσαμε τις δυνάμεις μας με ειδικούς επιστήμονες, καταξιωμένους φορείς και Ειδικά Σχολεία, όπως η ΕΛΕΠΑΠ, το Χατζηπατέρειο Κ.Α.Σ.Π., το Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Αττικής, το Ειδικό Σχολείο Αγριάς στην Μαγνησία κ.ά. προκειμένου να μπορέσουμε να κατανοήσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τις συνθήκες, αλλά και τις ανάγκες των παιδιών. Ξεκινήσαμε καταγράφοντας την τρέχουσα κατάσταση και λαμβάνοντας από τους εμπλεκόμενους αναλυτικές προδιαγραφές, ώστε το παιχνίδι που θα αναπτυχθεί να ανταποκρίνεται στις πραγματικές τους ανάγκες και να το χρησιμοποιήσουν άμεσα με την ολοκλήρωσή του. 

ΒΗΜΑ 2: Δημιουργία πιλοτικής έκδοσης παιχνιδιού 

Με βάση τα δεδομένα και τις προδιαγραφές που καταγράφηκαν στο πρώτο βήμα της διαδικασίας, σχεδιάστηκε μία πρώτη έκδοση του παιχνιδιού. Αυτή η έκδοση θα διατεθεί πιλοτικά σε κάποια από τα σχολεία προκειμένου να λάβουμε ανατροφοδότηση κατά πόσον η συνολική εμπειρία των παιδιών και των φροντιστών τους είναι θετική και εάν όχι να εντοπίσουμε τα σημεία που χρίζουν βελτίωσης και να διορθωθούν. 

Η πιλοτική έκδοση της περιπέτειας "Ταξιδιώτες"

Το παιχνίδι “Ταξιδιώτες” δίνει τη δυνατότητα στον παίχτη να περιηγηθεί σε μία πίστα με θέμα “Καλοκαίρι στο Νησί”, ή εναλλακτικά σε μία με θέμα “Χειμώνας στο βουνό”. Κάθε σενάριο έχει την αντίστοιχη εικονογράφηση, ατμόσφαιρα, κάρτες και πιόνια.  Σε διάφορα σημεία του παιχνιδιού στον παίκτη εμφανίζεται μία κάρτα από την οποία προκύπτει είτε ένα καλό γεγονός που τον στέλνει μπροστά, είτε μία ατυχία που τον γυρίζει προς τα πίσω. Στόχος κάθε φορά είναι ο παίχτης να τερματίσει το παιχνίδι! Ωστόσο, ο πραγματικός στόχος είναι να παίξει, να γελάσει και να μάθει

H πιλοτική έκδοση

Το παιχνίδι "Ταξιδιώτες" παίζεται σε ηλεκτρονικό υπολογιστή, καθιστώντας το προσβάσιμο από παντού. Τα παιδιά μπορούν να παίξουν με διάφορους τρόπους, ανάλογα με τις δυνατότητές τους: 

  • να χρησιμοποιήσουν πληκτρολόγιο ή τον ειδικό εξοπλισμό που τα βοηθά (ειδικούς “διακόπτες”)
  • να παίξουν παιχνίδι  με αριθμούς στο ζάρι (για εξάσκηση) ή με χρώματα (αν δεν μπορούν να κάνουν υπολογισμούς) 
  • να παίξουν μεγάλες πίστες ή μικρές (αν κουράζονται όταν πρέπει να διατηρούν την προσοχή τους)
  • να παίξουν πιο εύκολες ή πιο δύσκολες εκδοχές του
  • να παίξουν μόνα τους ή με αντίπαλο τον υπολογιστή
  • να διαλέξουν τον κόσμο μέσα στον οποίο θα κινηθούν (Χειμώνας στο βουνό ή Καλοκαίρι στη Θάλασσα) και
  • να επιλέξουν τον χαρακτήρα τους.

Μέσα από τους "Ταξιδιώτες", τα παιδιά με αναπηρία έχουν την ευκαιρία να επιλέξουν το avatar τους, να ταξιδέψουν σε έναν καλοκαιρινό και ένα χειμερινό προορισμό, και να ακούσουν παιδικές φιλικές φωνές που τους βοηθούν και είναι δίπλα τους ενθαρύννοντάς τους να προσπαθήσουν.

Παράλληλα, πολύ σημαντικό είναι ότι μέσα από τη διαδικασία συμμετοχής στο παιχνίδι, μαθαίνουν μία πληθώρα πραγμάτων, όπως το να χειρίζονται ειδικό εξοπλισμό αλληλεπίδρασης με τον υπολογιστή, νέες λέξεις και έννοιες σε κάθε πίστα, παρακινούνται να προσπαθήσουν περισσότερο και κυρίως αποκτούν πρόσβαση σε μία μορφή ψυχαγωγίας που μέχρι πρότινος ήταν περιορισμένη ή ανύπαρκτη. Ταυτόχρονα, οι ειδικοί επαγγελματίες έχουν ένα πολύτιμο εκπαιδευτικό εργαλείο στα χέρια τους, το οποίο θα μπορούν να προσαρμόσουν στις ανάγκες των παιδιών, οι γονείς και φροντιστές έχουν έναν ακόμα τρόπο να γεμίζουν τη ζωή των παιδιών με χαρά και ευκαιρίες μάθησης. 

 

Μείνετε συντονισμένοι για περισσότερα νέα σχετικά με την πορεία ανάπτυξης του προγράμματος Ταξιδιώτες!