"Ταξιδιώτες": ένα καινοτόμο ηλεκτρονικό παιχνίδι για παιδιά με αναπηρία

 

 

O στόχος μας

 

Η ισότιμη πρόσβαση των παιδιών στην εκπαίδευση, την ψυχαγωγία και κάθε πτυχή της καθημερινότητας είναι για εμάς στόχος και δέσμευση. Μέσα από το πρόγραμμα Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης "Ένας άθλος ακόμα", διαμορφώνουμε μία νέα πραγματικότητα με ίσες ευκαιρίες για όλους. Θέτουμε τα θεμέλια και δημιουργούμε τις συνθήκες ώστε κάθε παιδί να έχει την ευκαιρία να ανακαλύψει τον κόσμο μέσα από το παιχνίδι.

"Για όλους εμάς στον Όμιλο ΗΡΑΚΛΗΣ, η κοινωνική προσφορά είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την εταιρική μας κουλτούρα. Μέσω της συνεργασίας μας με τον οργανισμό SciFY, προσφέρουμε ουσιαστικό κοινωνικό έργο σε παιδιά με αναπηρία και κάνουμε πράξη το όραμα που έχουμε για ισότιμη πρόσβαση όλων των παιδιών στη γνώση και την τεχνολογία. Με την πρωτοβουλία αυτή δίνουμε την ευκαιρία στους μικρούς αυτούς ήρωες της καθημερινότητας να κάνουν το αυτονόητο για κάθε άνθρωπο στην ηλικία τους…να παίξουν. Στεκόμαστε δίπλα τους περήφανοι για τη διαδρομή τους και δεσμευόμαστε να συνεχίσουμε την πολύπλευρη κοινωνική μας δράση, με στόχο να χτίσουμε έναν κόσμο πιο ανθρώπινο και πιο βιώσιμο για να ζει και να ονειρεύεται κάθε παιδί"
Εύη Ιωαννίδου| Διευθύντρια Επικοινωνίας & Δημοσίων Σχέσεων του Ομίλου ΗΡΑΚΛΗΣ

Οι Συνεργάτες μας 

 

Σε συνεργασία με τη βραβευμένη Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία SciFY, σχεδιάσαμε το καινοτόμο και ειδικά διαμορφωμένο ηλεκτρονικό παιχνίδι, "Ταξιδιώτες", όπου θα έχουν ελεύθερη πρόσβαση όλα τα παιδιά με αναπηρία. Στόχος της πρωτοβουλίας αυτής είναι η ψυχαγωγία και η σωματική, κοινωνική, πνευματική και συναισθηματική ανάπτυξη των παιδιών με αναπηρία.

 

Σχεδιάζοντας και αναπτύσσοντας το παιχνίδι

Με στόχο να δημιουργήσουμε ένα παιχνίδι που ανταποκρίνεται πλήρως στις ανάγκες και δεξιότητες των παιδιών με αναπηρία και αποτελεί χρήσιμο εκπαιδευτικό εργαλείο για τους εκπαιδευτικούς Ειδικής Αγωγής και τους φροντιστές τους ακολουθήσαμε τα εξής βήματα:

ΒΗΜΑ 1: Έρευνα για την ανάπτυξη του παιχνιδιού- Διαμόρφωση κοινότητας υποστήριξης 

Ενώσαμε τις δυνάμεις μας με ειδικούς επιστήμονες, καταξιωμένους φορείς και Ειδικά Σχολεία, όπως η ΕΛΕΠΑΠ, το Χατζηπατέρειο Κ.Α.Σ.Π., το Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Αττικής, το Ειδικό Σχολείο Αγριάς στην Μαγνησία κ.ά. προκειμένου να κατανοήσουμε και να αξιολογήσουμε τις τρέχουσες ανάγκες των παιδιών. Ξεκινήσαμε καταγράφοντας την τρέχουσα κατάσταση και λαμβάνοντας  αναλυτικές προδιαγραφές, ώστε το παιχνίδι να ανταποκρίνεται στις πραγματικές απαιτήσεις και δεξιότητες των παιδιών με αναπηρία. 

ΒΗΜΑ 2: Δημιουργία πιλοτικής έκδοσης παιχνιδιού 

Με βάση τα δεδομένα και τις προδιαγραφές που καταγράφηκαν στο πρώτο βήμα της διαδικασίας, σχεδιάστηκε η πρώτη έκδοση του παιχνιδιού. Διατέθηκε πιλοτικά στους συνεργαζόμενους φορείς και μέσα σε χρονικό διάστημα 3 εβδομάδων συγκεντρώθηκε ανατροφοδότηση τόσο από τα παιδιά όσο και από τους φροντιστές τους. Στόχος μας να προσφέρουμε στα παιδιά μία εκπαιδευτική, διασκεδαστική και ενθαρρυντική συνολική εμπειρία.  

ΒΗΜΑ 3: Διάθεση παιχνιδιού στο κοινού

Το ταξίδι ξεκίνησε! Επιβιβαστείτε μαζί με παιδιά ηλικίας 4 έως 9 ετών που πάσχουν από τετραπληγία, εγκεφαλική παράλυση, κινητικά προβλήματα και νοητική υστέρηση και χαρίστε τους μια αξέχαστη εμπειρία!

Το παιχνίδι περιπέτειας "Ταξιδιώτες"

Για να ζήσετε την εμπειρία του παιχνιδιού:

1. Επισκέπτεστε τη σελίδα taxidiotes.scify.org και κάνετε κλικ στο κουμπί "Παίξε εδώ".

2. Δημιουργείτε το προφίλ του παιδιού που θα παίξει και επιλέγετε το χαρακτήρα/avatar που επιθυμεί.

3. Προσαρμόζετε τον τρόπο πλοήγησης στο παιχνίδι βάσει των αναγκών κάθε παιδιού.

4. Επιλέγετε πού θέλετε να περιηγηθείτε: στο νησί, το βουνό ή την πόλη.

Και είστε έτοιμοι για μια μοναδική περιπέτεια!

 

ΑΣ ΠΑΙΞΟΥΜΕ!

«Είναι πλήρως προσαρμοσμένο στο δυναμικό τους, τα παιδια χαίρονται, βοηθάει στην επαφή τους με την τεχνολογία!»

 

 

Μαριαλένα Ξιξή, Εργοθεραπεύτρια, ΚΑΣΠ Χατζηπατέρειο

«Εξαιρετικό! Ενδεικτικά, μαθητής μας με τεράστια διάσπαση προσοχής έμεινε συγκεντρωμένος καθ'όλη τη διάρκεια του παιχνιδιού!»

 

Χριστίνα Κουζούτη, Δασκάλα Ειδικής Αγωγής, Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Αγριάς Βόλου

«Επιτέλους ένα δωρεάν παιχνίδι που είναι προσβάσιμο με διακόπτες. Τα παιδιά διασκεδάζουν ανεξάρτητα από τις γνωστικές, αντιληπτικές και κινητικές δεξιότητές τους.»

Ρία Κορωνίδου, Εργοθεραπεύτρια, ΕΛΕΠΑΠ

Το παιχνίδι

Χαρακτηριστικά
Πλεονεκτήματα

Το παιχνίδι "Ταξιδιώτες" είναι προσβάσιμο από ηλεκτρονικό υπολογιστή, ενώ προσαρμόζεται πλήρως στις δυνατότητές κάθε παιδιού. Ειδικότερα, τα παιδιά με αναπηρία:

  • μπορούν να χρησιμοποιήσουν πληκτρολόγιο ή ειδικό εξοπλισμό (ειδικούς “διακόπτες”)
  • έχουν την επιλογή ανάμεσα σε ζάρι με αριθμούς (για εξάσκηση) ή με χρώματα (αν δεν μπορούν να κάνουν υπολογισμούς)
  • έχουν την ευκαιρία να παίξουν μεγαλύτερης ή μικρότερης διάρκειας πίστες (αν κουράζονται όταν πρέπει να διατηρούν την προσοχή τους)
  • μπορούν να παίξουν πιο εύκολες ή πιο δύσκολες εκδοχές, καθώς και να παίξουν μόνα τους ή με αντίπαλο τον υπολογιστή.

 

Μέσα από το καινοτόμο ηλεκτρονικό παιχνίδι "Ταξιδιώτες", τα παιδιά με αναπηρία:

  • μαθαίνουν να χειρίζονται ειδικό εξοπλισμό αλληλεπίδρασης με τον υπολογιστή,
  • αναπτύσσουν τις ψηφιακές τους δεξιότητες,
  • μαθαίνουν νέες λέξεις και έννοιες σε κάθε πίστα,
  • παρακινούνται να προσπαθήσουν περισσότερο και
  • αποκτούν πρόσβαση σε μία μορφή ψυχαγωγίας που μέχρι πρότινος ήταν περιορισμένη ή ακόμη και ανύπαρκτη.

Ταυτόχρονα, οι ειδικοί επαγγελματίες και φροντιστές διαθέτουν πλέον ένα πολύτιμο εκπαιδευτικό εργαλείο, το οποίο μπορούν να προσαρμόσουν βάσει των αναγκών και των δεξιοτήτων των παιδιών, ενώ παράλληλα οι γονείς έχουν έναν ακόμα τρόπο να γεμίζουν τη ζωή των παιδιών τους με χαρά και ευκαιρίες μάθησης.