Ενώνουμε δυνάμεις με το Δήμο Αθηναίων για μία Αθήνα που αλλάζει

Ένα νέο, πράσινο και ενεργειακά αυτόνομο πάρκο γειτονιάς, παραδόθηκε στους κατοίκους της ιστορικής συνοικίας του Κολωνού, στη συμβολή των οδών Κιλκίς και Αλαμάνας, με την αποκλειστική χορηγία του Ομίλου ΗΡΑΚΛΗΣ, στο πλαίσιο του προγράμματος "Υιοθέτησε την πόλη σου". Ο ανοιχτός χώρος πρασίνου είναι προσβάσιμος από όλους, αντικατοπτρίζοντας το κοινό όραμα του Δήμου Αθηναίων και του Ομίλου για πιο «πράσινες» και αειφόρες γειτονιές στην καρδιά της πόλης. Τα «πάρκα τσέπης», όπως αποκαλούνται, θεωρούνται σημαντικά για την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας, την καταπολέμηση της απομόνωσης που επικρατεί στις πυκνοκατοικημένες πόλεις και, κυρίως, για την προστασία του περιβάλλοντος.

Έργο με θετικό ανθρακικό αποτύπωμα στην Αθήνα 

Το πάρκο γειτονιάς στον Κολωνό αποτελεί το 2ο σε σειρά στην Αθήνα. Η επιλογή των υλικών που το συνθέτουν έγινε πολύ προσεκτικά και μελετημένα με στόχο να μετριάσει το φαινόμενο της αστικής θερμικής νησίδας και να απορροφήσει 54kg CO2 ετησίως.

Συνεισφέρουμε στην «πράσινη» αναβάθμιση του κέντρου της Αθήνας

Η κατασκευή του πρότυπου πάρκου στον Κολωνό, βασίστηκε εξ ολοκλήρου σε φιλικά προς το περιβάλλον υλικά κατόπιν ειδικής μελέτης. Στο πάρκο συναντάμε πράσινες λύσεις σκυροδέματος για τα δάπεδα και ανακυκλωμένη ξυλεία για τα παγκάκια. Τα πυκνοφυτεμένα αειθαλή και φυλλοβόλα δένδρα και φυτά κρίθηκαν κατάλληλα λόγω της υψηλής προσαρμοστικότητάς τους στο αστικό περιβάλλον και τις χαμηλές ανάγκες ποτίσματος και φροντίδας. Άλλωστε, το πάρκο έχει σχεδιαστεί για να εξασφαλίζει σκιά, ηλιοφάνεια και αερισμό όλο το χρόνο. Επιπλέον, υπεδάφιο αρδευτικό σύστημα καλύπτει με τον πλέον αποδοτικό τρόπο τις ανάγκες ποτίσματος των φυτών, καθώς κι ένα πρωτοποριακό δίκτυο εξαερισμού εξασφαλίζει την ομαλή τους ανάπτυξη. Ο φωτισμός του πάρκου γίνεται αυτόνομα από φωτοβολταϊκό σύστημα προηγμένης τεχνολογίας, που περιλαμβάνει και ψηφιακό πίνακα με πληροφορίες για τη θερμοκρασία, την υγρασία κι άλλες περιβαλλοντικές παραμέτρους.

Νέες δημόσιες υποδομές βάσει των αρχών για αειφόρες κατασκευές

Το πάρκο γειτονιάς των 100m2 στην περιοχή του Κολωνού κατασκευάστηκε με Ειδικά Σκυροδέματα της Lafarge και συγκεκριμένα το πράσινο σκυρόδεμα Hydromedia και την αρχιτεκτονική σειρά Artevia. Πρόκειται για καινοτόμες λύσεις σκυροδέματος υψηλής αισθητικής με βελτιωμένο περιβαλλοντικό αποτύπωμα σε ολόκληρο το φάσμα του κύκλου ζωής τους. Συγκεκριμένα:

Υδατοπερατό σκυρόδεμα νέας γενιάς Hydromedia

Το Ειδικό Σκυρόδεμα Hydromedia, η πλέον «πράσινη» και βιώσιμη λύση για τη διαχείριση του βρόχινου νερού, προσφέρει υψηλή δυνατότητα απορροής (330lt/m2/min), ώστε το βρόχινο νερό να επιστρέφει απευθείας στο έδαφος εμπλουτίζοντας τις φυσικές υπόγειες δεξαμενές. Έχει χαμηλό ανθρακικό αποτύπωμα και συμβάλλει στη βελτίωση του φαινομένου της θερμικής νησίδας στην πρωτεύουσα κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, καθώς και στη βελτίωση του μικροκλίματος.

Αρχιτεκτονικό σκυρόδεμα Artevia Stone

Το Ειδικό Σκυρόδεμα Artevia Stone με πραγματική αίσθηση φυσικής πέτρας χρησιμοποιήθηκε για την κατασκευή εδάφους 30 τμ καθώς και σε περιμετρικά παγκάκια 20 τμ. Προσφέρει τη δυνατότητα ανάκλασης της ηλιακής ακτινοβολίας και αποβολής της ενέργειας που έχει απορροφήσει υπό μορφή υπέρυθρης ακτινοβολίας. Ταυτόχρονα, συμβάλλει στην ασφάλεια του επισκέπτη χάρη στις αντιολισθητικές του ιδιότητες.

Αρχιτεκτονικό σκυρόδεμα Artevia Desactive

Το Ειδικό Σκυρόδεμα Artevia Desactive με βάση φυσικά αδρανή υλικά δίνει μία ανάγλυφη αίσθηση με βότσαλο ή ψηφίδες. Έχει χαμηλότερο ανθρακικό αποτύπωμα σε ολόκληρο το φάσμα του κύκλου ζωής του και αποτελεί βέλτιστη λύση για εξωτερικούς χώρους, καθώς προσφέρει υψηλή ανθεκτικότητα και αντοχή στη φθορά και ευκολία στη συντήρηση

Δίνουμε ξανά ζωή σε γειτονιές της Αθήνας

Η πράσινη αναβάθμιση των αστικών περιοχών στοχεύει στη μετατροπή των δημόσιων χώρων σε σημεία συνάντησης για κοινωνική αλληλεπίδραση και εκτόνωση. Το πάρκο γειτονιάς στον Κολωνό είναι μια αναζωογονητική αλλαγή που έχει μετατρέψει έναν υποβαθμισμένο αστικό χώρο σε έναν νέο χώρο πρασίνου, ανοιχτό σε όλους.

Στον Όμιλο ΗΡΑΚΛΗΣ συνεχίζουμε να υπηρετούμε με συνέπεια τις αρχές της αειφορίας και της υπεύθυνης επιχειρηματικότητας, κάνοντας πράξη καθημερινά τη δέσμευσή μας για την μετάβαση σε πιο αειφόρες και κλιματικά ουδέτερες πόλεις.